Zlorabljanje otrok

Kar naprej poslušamo o zlorabi otrok in nekateri ljudje so tako zagreti, da vidijo zlorabo v vsem mogočem, kar si lahko izmislimo. In mnogo več njih misli, da že ena sama beseda ali pogled k tujemu otroku pove, da mu kaj hočemo. Navadno resničnih zlorab ne opazimo in še manj so opazne, če so tisti, ki zlorabljajo kar starši sami. Ko govorimo o zlorabi, navadno to povezujemo s spolnim zlorabljanjem otrok, in to je tudi skoraj vse. Toda ali ne vsi starši na nek način zlorabljamo svoje otroke? NEZASLIŠANO! boste vzkliknili. Da, res je, vendar le na prvi pogled.

Bodite pošteni do sebe in malo pomislite. Koliko vas – staršev – si želi, da bi vaši otroci izpolnili vaše sanje, sanje, ki ste jih včasih sanjali, vendar jih sami niste mogli uresničiti? Koliko vas zahteva od svojih otrok, da postanejo to, kar ste vi le zaradi družinske tradicije in dobrega imena? Ste kdaj vprašali vešega otroka, če si to res želii in če je to res najbolje zanj? Ali se kdaj zavedate, da so bili takrat, ko ste bili vi mladi, drugačni časi?

Ali ste kdaj zahtevali od svojega otroka, da se uči to ali ono samo zato, ker to znajo vsi v vašem družbenem razredu? Vaš otrok na primer nima nobenega talenta za glasbo, toda vseeno mora igrati klavir. Vaša hči mogoče nima nobenega talenta za balet, pa mora vseeno obiskovati ure baleta, itd, itd. Mnogo otrok ni nadarjenih za tisto, kar morajo početi, in tega niti ne marajo početi, toda starši – oni jih ne poslušajo. Silijo svoje otroke da se ukvarjajo s temi rečmi samo zato, ker starši mislijo, da tako mora biti v skladu z njihovim družbenim statusom. Nekaj več so, kot drugi otroci, menijo starši, zato preprosto morajo biti nadarjeni za nekaj kar želijo starši, da počno, pa naj jim bo to všeč ali ne.

Ali ni zloraba otrok tudi to, da morajo le-ti poslušati prepire svojih staršev, njihovo vpitje in včasih celo pretepanje? Ali ni zloraba otrok tudi, kadar sta starša ločena in pulita otroke iz rok eden drugemu ali pa si jih podajata? Ali ni zloraba otrok, ko jim ne damo niti najmanjše možnosti, da bi bili slišani, da bi imeli pravico odločanja o družinskih zadevah, da bi bili upoštevani kot lastne osebnosti? Da, pustiti otrokom misliti po svoje in pustiti jih samostojno odločati je tisto, kar večina staršev ne zmore. Najpogosteje rečejo: Kar se bom odločil ali rekel, boš brezpogojno ubogal brez ugovorov. Starši smo in imamo popolno komando nad svojimi otroki in mnogi izmed njih morajo to preprosto pokazati z zahtevami in pričakovanji …

Toda povejte mi nekaj drugega: Ali ste kdaj razmišljali o tem, kako otroke zlorablja naša družba? Delitev ljudi na socialne razrede ali kaste pri najbolj osnovnih stvareh, kot so izobrazba, razvijanje talentov in interesov in podobnih stvareh je največja zloraba vseh zlorab. Da niti v najbogatejših in najbolj demokratičnih državah otroci nimajo enakih možnosti izobraževanja, razvijanja svojih talentov in integriranja v družbo samo zato, ker so morda revnejši in prihajajo iz nižjih družbenih razredov ali pa morda zato, ker niso otroci slavnih osebnosti ampak čisto navadni otroci, to je zame največja zloraba vseh zlorab.

Bombardiranje otrok s pretiranim strahom napram tujcem in medsebojnim odnosom, ter prevelika kontrola nad otroki je druga največja zloraba.

Tu je veliko več načinov zlorabe otrok in ne le spolno zlorabljanje in večino teh se dogaja doma, v družinah.

Zato jaz za svojega sina nimam nikakršnih pričakovanj. Nobenih zahtev, ki bi jih moral izpolniti namesto mene, nobenih talentov, ki bi jih moral razviti samo zato, ker jih nisem imela sama možnosti razviti, nobenih zahtev, da bi moral biti prvi in najboljši. Ne, nič takega. Je samostojna osebnost in kljub njegovim letom ima pravico samostojno sprejemati nekatere odločitve in sodelovati pri družinskih zadevah.

In starši bi se morali naučiti kako prisluhniti otrokovim odločitvam in jih včasih “ubogati”. Verjemite mi, odnosi v družini postanejo dosti toplejši in odkritejši in otroci bodo lahko uresničili svoje lastne sanje. Pomnite, da le oseba, ki lahko in ji je dovoljeno izpolniti svoje lastne sanje, postane zares velika osebnost in plemenit človek.

 

English

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s