Čas

Ste kdaj imeli občutek, da čas teče vedno hitreje, da se svet vedno hitreje vrti, kot radi rečemo? Jaz imam ta občutek nemalokrat in ne vem natanko, ali je to le občutek, ki ga včasih dobi človek, ali pa je res tako. O tem imam svojo teorijo, s katero je morda skregana vsaka logika. Ali pa morda tudi ne? Teorija je pravzaprav plod razmišljanja o pozitivnem in negativnem, temi in svetlobi, o merjenju časa in o smeri, kamor se vse vrti. Ni potrebno, da se z njo strinjate, kajti nikoli nisem znanstveno tega dokazovala.

No, pa poglejmo to mojo (čudno) teorijo. Kot veste, ali pa boste to ugotovili sedaj, se večino stvari vrti v smeri urinega kazalca. Verjamem, da se v to smer poganja čas. Če se nekaj vrti v to smer, pravimo, da se vrti naprej. Ste že dojeli? Ne še? Pa pojdimo naprej. Kaj se je včasih vrtelo naprej in predvsem kaj se je sploh vrtelo? Vse, boste rekli. Da, že mogoče, ampak, pomislite dobro in ugotovili boste, da je bilo tega “vse” včasih precej manj. Ni bilo računalnikov in ostale digitalne tehnike, ki se danes obrača z neznansko hitrostjo, ki jo komaj dohajamo. Tisto “vse” kar je bilo včasih, pa se je vrtelo precej počasneje. Ste že dojeli? Več in hitreje in vedno – no skoraj vedno – samo naprej – v smeri urinega kazalca. Ko vklopimo računalnik, se diski zavrtijo z veliko hitrostjo – naprej. Vetrnica v pomivalnem stroju,, ki brizga vodo, se vrti počasneje, pa vendar – naprej.. Otroci plešejo v krogu, precej počasi, ampak po večini – naprej. Pišemo z leve proti desni, kar v bistvu pomeni v smeri urinega kazalca, torej naprej … Ko se obrnete oz. ozrete nazaj, da bi morda pogledali kdo je za vami, se navadno (bodite pozorni) obrnete na desno in še bi se dalo naštevati. Vidite, na svetu se vse vrti in razen izjem, vse naprej … naprej … naprej. Vse se vrti naprej in poganja čas vedno hitreje in hitreje, ker se vrti vedno več stvari in vedno hitreje. Zdaj vam je verjetno že jsano.

Vesolje je skupek dimenzij in energij in ena izmed njih je čas. Tako, kot se da spreminjati in potovati skozi vsako dimenzijo, verjamem, da čas ni nobena izjema in nekega dne razni filmi o časovnih strojih in potovanjih skozi čas ne bodo več znanstvena fantastika za “poganjanje” domišljije, temveč (morda kruta) resničnost.

In zdaj se zavrtimo malo v levo, se pravi nazaj v nasprotni smeri urinega kazalca. Verjamete, da je možno čas ustaviti ali ga celo obrniti nazaj? Pomislite! Če bi se tisto “vse” kar se danes s tako neznansko hitrostjo vrti naprej, zavrtelo nazaj? Ustavili bi čas, vendar ga še ne bi zavrteli nazaj. Da bi zavrteli čas nazaj, bi bilo potrebno tisto “vse” zavrteti nazaj s še enkrat takšno hitrostjo ali s hitrostjo na kvadrat, pa bi se komaj premaknili z mesta … Da, menim, da je možno, vendar bi si tega res želeli? Včasih si rečemo: “Ko bi mogel zavrteti čas nazaj …” Nič ne bi naredili, vse bi bilo isto, vedno znova in znova. Če smo le skupek energije, ki je pač dobila v tem neskončnem vesolju neko “otipljivo” podobo, potem si morda lahko predstavljate, kaj bi se zgodilo z vračanjem nazaj. Ne? Ste že kdaj naleteli na to, da vam je računalnik preprosto napisal na ekran, da je prišlo do napake in boste izgubili podatke, ki ste jih pravkar vnašali? Seveda, če delate z računalniki, se vam je to prav gotovo že zgodilo. Podatki so se izgubili, programi pa se zaprli in vi ste bili besni, ker je bilo vse delo zaman in boste morali narediti vse znova. Zdaj pa si predstavljajte, da je vse to stvarstvo en velik računalnik, kjer vse sicer poteka tako kot mora, dokler se nekega dne ne pripeti tisti error … Mi pa smo sredi poti skozi čas. Smo skupek energije, ki bi se morala na koncu naše poti povrniti v obliko v kakršni je bila v tistem času v katerega se vračamo. O ne, ne izumljam Frankensteinovo pošast ampak … domnevam, da ne bi obstajali v prav “prijetni” in “udobni” obliki. Hmmm … pa še nikogar, ki bi besnel zaradi izgubljenih podatkov in skušal kaj popraviti ne bi bilo …

Torej fraza da čas vedno hitreje teče ni le prazna puhlica, ki jo uporabimo ko nas kdo okara, da ga nič ne pokličemo ali obiščemo, ampak kruta resničnost in v poplavi vsega, kar se na tem svetu vrti “naprej” vse hitreje in hitreje, ga sami še pospešujemo.

Zato se kdaj ustavite in ne hitite preveč in predvsem … skušajte kdaj kaj obrniti na levo in morda vam bo čas pričel teči počasneje … Vendar pazite! Naj vam ne teče tako počasi, da boste izgubili stik z realnostjo, če temu lahko rečemo realnost, kajti meni se velikokrat zazdi, da filmi Matrica niso čista izmišljotina ampak da mi sami živimo v eni izmed njih … No, o dimenziji, ki se ji pravi realnost, pa kdaj drugič …

Naj vam zaželim le še lep in ne prehiter dan. Saj poznate tisti slogan, ki pri nas velja prdvsem v prometu: Hitrost je obžalovanja vredna … Mnogokrat pa to tudi presneto drži … Pa srečno!

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s